ΠΑΟΚ: Η ΓΕΝΝΗΣΗ

 

 

Η ποδοσφαιρική περίοδος 1924-1925 πλησίαζε στο τέλος της. Προτού όμως συμβεί αυτό ένα καινούριο γεγονός συνέβη στην Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα οι Κωνσταντινουπολίτες ομογενείς της συμπρωτεύουσας αποφάσισαν να κάνουν ότι ακριβώς και οι συμπατριώτες τους της Αθήνας. Να ιδρύσουν δηλαδή μια ομάδα δική τους ανάλογη με την ΑΕΚ που θα αποτελούσε την ζωντανή έκφραση της καταγωγής τους και την συνέχεια των αθλητικών παραδόσεών τους. Έτσι, μέσα στην καρδιά της άνοιξης (τέλη Απριλίου) του 1925 γεννήθηκε ο νέος <<Δικέφαλος Αετός του βορρά>> και συνάμα ο μεγάλος τοπικός ανταγωνιστής του ΑΡΗ που είχε ιδρυθεί 11 χρόνια νωρίτερα (1914) και ΗΡΑΚΛΗ (1908). Ο Πανθεσσαλονικιός Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών ή απλα ΠΑΟΚ. Χρώματα του συλλόγου διαλέχτηκαν το μαύρο και το άσπρο και όχι τα βυζαντινά κίτρινο και μαύρο γιατί ήδη αυτά τα φορούσε ο ΑΡΗΣ. Ο τελευταίος, αν και έμελλε να γίνει ο <<αιώνιος αντίπαλος>> του ΠΑΟΚ, υπήρξε ο πρώτος αιμοδότης του, παραχωρώντας του δυο παίκτες. Τον Μιχάλη Βεντουρέλη (που αργότερα υπήρξε διαιτητής και παράγοντας) και τον Αριστείδη Αρμάση. Ιδρυτής του συλλόγου ήταν ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης (πρώτος πρόεδρος).

Βιαστικός ο νεοσύστατος ΠΑΟΚ αποφάσισε, αφού προπονήθηκε για δυο μήνες, να αναμετρηθεί με τους ισχυρούς της Θεσσαλονίκης. Η αρχική περιέργεια όλων για την αξία της νέας ομάδας μετατράπηκε σε θαυμασμό όταν την Κυριακή της 26ης Ιουλίου 1925 ο ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας του νίκησε τον ΗΡΑΚΛΗ (γήπεδο ΗΡΑΚΛΗ) με 1-2. Όμως, ο θαυμασμός αυτός έδωσε δυο εβδομάδες αργότερα (9-8-1925) την θέση του στην αμφιβολία καθώς οι νικητές τον γαλαζόασπρον έχασαν από τον τότε πρωταθλητή Θεσσαλονίκης ΑΡΗ, με 5-2 (γήπεδο ΗΡΑΚΛΗ στην θέση Σκαμνιές) Να σημειωθεί ότι η πρώτη αυτή αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΡΗ, έγινε παρά τον φιλικό της χαρακτήρα, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Μάλιστα ο αρχηγός του Δικέφαλου αποχώρισε από τον αγώνα γιατί ο διαιτητής (και παράγοντας του ΗΡΑΚΛΗ) Γιάννης Κοτούλιας καταλόγισε άδικα πέναλτι σε βάρος του συλλόγου του.

Αυτό ήταν το ξεκίνημα του προσφυγικού ΠΑΟΚ. Ως επίσημη ημερομηνία ίδρυσης έχει αναγνωριστεί η 26-4-1926. Ο λόγος γιατί το καταστατικό του (υπ΄αριθμόν 822) εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τότε. Πάντως την περίοδο 1925-1926 όχι μόνο υπήρξε ΠΑΟΚ, αλλά έλαβε μέρος και στο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ ήταν στο σιντριβάνι και τα εγκαίνια του έγιναν τον Δεκέμβριο του 1930. Το πρώτο έμβλημα του ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι.

 

 

 

 

 


Return to homepage

 

 

 

 

 

Η πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ (περίοδος 1925-1926)

)